Mikä Planeetan rajat?

Planeetan rajat on journalistinen toimisto, joka auttaa ymmärtämään, mistä ekologisessa kestävyyskriisissä on kyse.

Kestävyysongelmien syyt ja seuraukset ovat vaikeita ja viheliäisiä: ne kytkeytyvät usein toimeentuloon, elämäntapaan, elintasoon ja arvovalintoihin. Aiheeseen liittyy paljon ristiriitaisia tunnelmia ja hajanaista tietoa, mikä vaikeuttaa keskustelua.

Kun tarkastelemme kestävyyskriisiä, astumme eri osapuolten asemaan ja valaisemme ongelmia monista näkökulmista, aina nojaten tutkittuun tietoon. Pyrimme rakentamaan yhteisymmärrystä.

Käytämme eri viestintätapoja teksteistä lyhytdokumentteihin ja somevideoista live-esityksiin – mikä onkaan toimivin keino lisätä ymmärrystä ja saada ihmiset toimimaan ongelmien ratkaisemiseksi. Pyrimme puhuttelemaan laajaa yleisöä, myös heitä, jotka eivät lähtökohtaisesti ole kiinnostuneita kestävyysongelmista. Viemme tietoa erikseen päätöksentekijöille — metsänomistajista ministereihin. Noudatamme työssämme Journalistin ohjeita.

Planeetan rajat toimii pop up -periaatteella eli tarkastelemme kestävyysongelmia yksi teema kerrallaan. Kuhunkin aiheeseen tarttuva työryhmä rekrytoidaan projektikohtaisesti erikseen. Toimiston taustayhteisönä on Planeetan rajat -yhdistys. Tuottamamme sisällöt ovat vapaasti ja maksutta saatavilla verkossa.

Toisessa hankkeessamme (2022-23) tuotimme moniäänisen ja -muotoisen kokonaisuuden, jossa tarkastilemme soiden käyttöä henkilökohtaisten tarinoiden ja tutkitun tiedon avulla.

Ensimmäisessä hankkeessa vuosina 2020-2021 keskityimme Suomen luonnon monimuotoisuuden hupenemiseen:

Kaikkiaan saimme ensimmäisen hankkeen sisällöille noin 454 000 katsomiskertaa, sivuavausta ja sosiaalisen median reaktiota, mikä ylitti selvästi tavoitteemme. Projektin työryhmään kuuluivat Ari Räsänen, Juha Kauppinen, Ilkka Pernu ja Suvi Sinervo.

Planeetan rajat -toimiston rakentamisen, biodiversiteettiprojektin sekä suoprojektin rahoitti Tieteen tiedotus ry.

Yhteystiedot

Päätoimittaja 
Ari Räsänen 
+358 44 557 9879
toimitus@planeetanrajat.fi

Planeetan rajat ry:n hallitukseen kuuluvat Ari Räsänen (pj.), Suvi Sinervo ja Mikko Pelttari.
Yhdistyksen säännöt (PDF-tiedosto)
Y-tunnus: 3113363-1

Instagram